Etelä-Kurun valokuituhanke
Uutta 15.4.2021
Hankkeen luovutuskokous 14.04.
Valokuituverkko on luovutettu Parkkuun seudun kyläyhdistys ry:lle, joka jatkossa vuokraa sen ElmoNet Oy:lle. Muutamia liittymiä on vielä kytkemättä, sovittu liittyjien kanssa milloin kytketään. Liittyjiä kaikkiaan 212.
Tiet ja pihat ovat kamalassa kunnossa! Keneen otan yhteyttä!
Tässä urakoitsijoiden yhteystiedot alueittain, ota suoraan yhteyttä: Yhteyshenkilöt alueittain
Laskuja tulee, apua! Avataan asiaa...
Alkuperäisille liittyjille (31.5.2018 mennessä liityneille) valokuituliittymän hinta on 2372,12 € sis Alv 24 %.
Sopimuksen mukaan liitymismaksu laskutetaan neljässä erässä: 3 erää á 620 euroa eli 1860 euroa.
Nämä on jo laskutettu projektin etemisen mukaan.
Viimeinen erä 512,12 euroa on nyt laskutuksessa, sitä mukaa kuin liittymät kytketään.
Tämä erä laskutetaan siten, että kyläyhdistys laskuttaa 212,12 euroa ja ElmoNet Oy 300 euroa. ElmoNetin lasku oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Tähän järjestelyyn jouduttiin koska kyläyhdistyksen laskuttamana kotitalousvähennystä ei verottaja myöntäisi.
Sopimuksen mukaan liittyjä ostaa myös Elmonet Oy:n (ent. Pohjois-Hämeen Puhelin Oy) osakesarjan 310 euroa.
Tämä maksu sisältää talon sisään tulevan päätelaitteen asennuksineen. Näin valokuituliittymän omistaja Elmonet Oy:n osakas.
Edellä luetellut maksut ovat yhteensä 2682,12 euroa ja ne on kirjattu liittymissopimukseen.
Jälkiliittyjien osalta hinta on 2600 euroa ja erien suuruudet 3 erää á 650 euroa ja viimeinen erä 350 euroa kyläyhdistykselle ja
300 euroa ElmoNet Oy:lle. ElmoNet Oy:n osakesarja kuten edellä.
Muut maksut kuten kuituliittymän kytkentämaksun 79 euroa laskuttaa Elmonet Oy palvelusopimuksen mukaan
Alue
Operaattorin valinta
Operaattoriksi on valittu ElmoNet Oy joka verkon valmistuttua vuokraa sen kyläyhdistykseltä
Verkon omistus
Valmis verkko jää kyläyhdistyksen omistukseen vähintään viideksi vuodeksi.
Aikataulu
Kaivuutyöt alkoivat syksyllä 2019, suurin osa toteutuksesta tapahtuu kuitenkin vuoden 2020 aikana Elenian aikataulujen vuoksi. Koronaviruspandemia ja jälkiliittyjien suuri määrä (60 kpl) sekä muutamat ongelmat kaapelien sijoittamislupien kanssa siirsivät hankkeen lopullisen valmistumisen vuoden 2021 puolelle. Vuoden 2020 loppuun mennessä liittymä toimi 131:llä tilaajalla.
Projektin vetäjä:
Pertti Nikula
puh. 0500 623 381
email pertti.nikula(at)gmail.com
os. Sulkuntie 55, 34320 Parkkuu
Kyläkohtaiset yhteyshenkilöt:
Parkkuu: Pertti Nikula 0500-623381 mail:pertti.nikula(at)gmail.com
Poikelus: Susanna Nikinmäki 050-5210879 mail:kurun.profitiimi(at)saunalahti.fi
Länsi-Teisko: Mika Nieminen 0400-762960 mail:mika.nieminen1969(at)gmail.com
Hannu Minkkinen 040-594 9992 mail:hminkkinen@outlook.com
Pengonpohja: Jarkko Luukkanen 040-708 6998 mail:Jarkko.luukkanen@kotikone.fi
Valokuituesitteen tulostusversio pdf-tiedostona.
Etelä-Kurun valokuituhanke usein kysyttyä:
Miksi hanketta toteuttaa nimenomaan Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry?
Kuten on nähty, kaupalliset toimijat eivät ole olleet kiinnostuneita toteuttamaan valokuituverkkoja harvaan ja hajanaisesti asutuille alueille; liittymän hinta yksinkertaisesti kohoaisi liian suureksi.
On kuitenkin mahdollista saada maaseudun valokuituhankkeisiin EU -rahoitusta ELY -keskuksen kautta jopa 70%; tällöin hakijana on oltava yleishyödyllinen toimija eikä esim. teleoperaattori. Naapurikunnissa on toteutettu tai toteuttamisvaiheessa useiden kylien hankkeita, jossa yleishyödyllinen toimija kilpailuttaa verkon rakennuksen ja operoinnin "avaimet käteen" -periaatteella ja verkon valmistuttua vuokraa sen valitulle operaattorille.
Parkkuun seudun kyläyhdistys koordinoi hanketta tiiviissä yhteistyössä myös Poikeluksen ja Länsi-Teiskon sekä soveltuvin osin Pengonpohjan kyläaktiivien kanssa, toiminta on kustannustehokasta koska se perustuu talkooperiaatteeseen; vasta kun rahoituspäätös on saatu voidaan käyttää maksullisia ulkopuolisia palveluita, joiden kulut rahoitetaan hankkeesta.
Miksi tilaisin kuituliittymän, onko vaara että joudun liittymismaksun lisäksi maksamaan lisää?
Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita kuten etävälvontaa, jopa lääkäripalvelut siirtyvät soveltuvin osin nettiin.
Alkuperäisille liittyjille liittymä maksaa kaikille saman eli hankkeen kilpailutettuihin kokonaiskuluihin suhteutetun liittymismaksun, korkeintaan 2500 euroa; koska kilpailutuksen voittanut toimija rakentaa verkon "avaimet käteen", riski mahdollisista kustannusylityksistä on heillä eli kyläyhdistys ei lisää laskuta. Käyttömaksut liittyjä maksaa valitulle operaattorille heidän hinnastonsa mukaan.
Entä mobiiliyhteydet, 4G ja tulevaisuudessa 5G?
Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymää, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin, liikenne kasvaa verkoissa jopa 20% vuodessa kun suoratoisto- ym. palvelut yleistyvät.
Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin, minkä huomaamme jo nyt hidastuvina yhteyksinä erityisesti kesällä, kun vapaa-ajan asukkaatkin jakavat mobiilikaistan vakituisten kanssa. Tuleva 5G ei maaseudulla tilannetta pelasta koska se vaatii niin tiheän tukiasemaverkon että se on mahdoton rakentaa maaseudulle.
Saanko kotitalousvähennystä kun tilaan kuituliittymän?
Liittymän hinnasta tontinrajan sisäpuolinen osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Summa on eritelty laskulla, jotta voit helposti hakea vähennystä verotuksessa.
Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?
Ei. Liittymismaksu laskutetaan neljässä erässä. OP Kuru on luvannut suhtautua myönteisesti rahoitukseen jos haluat jakaa kuluja pidemmälle ajalle.