Etelä-Kurun valokuituhanke usein kysyttyä:

Miksi hanketta toteuttaa nimenomaan Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry?

Kuten on nähty, kaupalliset toimijat eivät ole olleet kiinnostuneita toteuttamaan valokuituverkkoja harvaan ja hajanaisesti asutuille alueille; liittymän hinta yksinkertaisesti kohoaisi liian suureksi.

On kuitenkin mahdollista saada maaseudun valokuituhankkeisiin EU -rahoitusta ELY -keskuksen kautta jopa 70%; tällöin hakijana on oltava yleishyödyllinen toimija eikä esim. teleoperaattori. Naapurikunnissa on toteutettu tai toteuttamisvaiheessa useiden kylien hankkeita, jossa yleishyödyllinen toimija kilpailuttaa verkon rakennuksen ja operoinnin "avaimet käteen" -periaatteella ja verkon valmistuttua vuokraa sen valitulle operaattorille.

Parkkuun seudun kyläyhdistys koordinoi hanketta tiiviissä yhteistyössä myös Poikeluksen ja Länsi-Teiskon sekä soveltuvin osin Pengonpohjan kyläaktiivien kanssa, toiminta on kustannustehokasta koska se perustuu talkooperiaatteeseen; vasta kun rahoituspäätös on saatu voidaan käyttää maksullisia ulkopuolisia palveluita, joiden kulut rahoitetaan hankkeesta.

Miksi tilaisin kuituliittymän, onko vaara että joudun liittymismaksun lisäksi maksamaan lisää?

Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita kuten etävälvontaa, jopa lääkäripalvelut siirtyvät soveltuvin osin nettiin.

Alkuperäisille liittyjille liittymä maksaa kaikille saman eli hankkeen kilpailutettuihin kokonaiskuluihin suhteutetun liittymismaksun, korkeintaan 2500 euroa; koska kilpailutuksen voittanut toimija rakentaa verkon "avaimet käteen", riski mahdollisista kustannusylityksistä on  heillä eli kyläyhdistys ei lisää laskuta. Käyttömaksut liittyjä maksaa valitulle operaattorille heidän hinnastonsa mukaan.

Entä mobiiliyhteydet, 4G ja tulevaisuudessa 5G?

Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymää, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin, liikenne kasvaa verkoissa jopa 20% vuodessa kun suoratoisto- ym. palvelut yleistyvät.

Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin, minkä huomaamme jo nyt hidastuvina yhteyksinä erityisesti kesällä, kun vapaa-ajan asukkaatkin jakavat mobiilikaistan vakituisten kanssa. Tuleva 5G ei maaseudulla tilannetta pelasta koska se vaatii niin tiheän tukiasemaverkon että se on mahdoton rakentaa maaseudulle.

Saanko kotitalousvähennystä kun tilaan kuituliittymän?

Liittymän hinnasta tontinrajan sisäpuolinen osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Summa on eritelty laskulla, jotta voit helposti hakea vähennystä verotuksessa.

Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?

Ei. Liittymismaksu laskutetaan neljässä erässä. OP Kuru on luvannut suhtautua myönteisesti rahoitukseen jos haluat jakaa kuluja pidemmälle ajalle.


Laajakaista -TV

Elinvoima

Terveydenhoito helpottuu